Hoe fokken wij?

AS RIGHT AS RAIN  fokt volgens de regelgeving van de Golden Retriever Club Nederland.(GRCN)En Raad van Beheer. 

Voordat ik tot dekken over ga met mijn teven hebben we al een heel traject doorlopen. Gezondheidstraject(HD elleboog röntgenfoto's, oog onderzoek, DNA) en shows gelopen. 

Als alle resultaten goed zijn, of goed genoeg zijn, dan is het verantwoord een dekreu uit te gaan zoeken. Die samen met mijn teef gezonde, mooie, karaktervolle Golden Retrievers op de wereld zetten. De reu waar naar gezocht wordt moet ook alle onderzoeken gehad hebben, en goede uitslagen aan kunnen tonen. Dan is terugkijken in de bloedlijn ook erg belangrijk om inteelt te voorkomen. 

De bevalling

Het bevallen van de moederhond gebeurt in huiselijke kring, gezellig in de huiskamer. Het socialiseren begint daarom gelijk in het nest. 

Tijdens het opgroeien van de pups gaan met ongeveer 10 a 14 dagen de oogjes open, kunnen ze zich al aardig op hun pootjes verplaatsen, dan kunnen ze bij mooi weer ook heerlijk naar buiten, in een voor hen speciaal gecreerde veilige omgeving.

Verder worden moederhond en pups voldoende ontwormd. Wanneer de pups ongeveer 6 weken zijn krijgen ze hun eerste inenting en worden ze door de dierenarts grondig onderzocht. De Raad van Beheer komt om ze te chippen. Al deze gegevens komen in het Europeese paspoort te staan. 

Onze pups

Daarna vind er een puppytest plaats, deze test doen we om tezien hoe een pup zich gedraagt  buiten het nest zonder alle broertjes of zusjes. En kan een ondersteuning zijn voor mij met het toewijzen van de pups naar een nieuwe eigenaar. Nieuwe eigenaren krijgen tijdens de kraamtijd ruim de tijd om te komen kijken. De eerste bezoeken worden wel pas na 14 dagen ingepland. Dit ter bescherming van moederhond en puppy’s. Op de website zullen regelmatig foto’s geplaatst worden. En is er altijd ruimte aanwezig om andere afspraken te maken i.v.m. het ontvangen van informatie. Mocht u interesse hebben in een gesprek voor verdere informatie of geïnteresseerd zijn om op de belangstellende lijst te komen aarzel niet en  neem contact met mij op!

Over ons

 
Leuk dat je de tijd neemt om dit te lezen! Mijn naam is Ria Gijssen, ik woon in Zaandam en ik ben altijd al dol op honden geweest.

Voor mijn eerste Golden Retriever heb ik mij in 2016 op de wachtlijst laten zetten van de kennel genaamd Spoiled for Life. 

Daar werd op 17 oktober 2016 Lobbus geboren, een mooie reu die zijn naam eer aandoet. Anderhalf jaar later mocht ik onze tweede reu genaamd Maxx, geboren zien worden. Dit maakte zo een diepe indruk op mij, waardoor mijn interesse in het fokken van deze mooie honden werd aangewakkerd. Maar, ik begreep dat er nog veel te leren was, wat ik gelukkig kon doen door mee te kijken bij de kennel Spoiled for Life.


Hierna kregen wij ons eerste teefje, genaamd Flo. Onze Flo was een terugkomer, waar niks mis mee was! Nadat wij haar als second opinie hadden geobserveerd, hebben wij besloten haar te houden. Op 11-12-2020 heeft Flo haar eerste nestje gehad, onder de naam van de kennel Spoiled for Life.


Na een vlotte bevalling hadden we 6 mooie puppy’s, een pupje voor elk een nieuw baasje. Maar na 3,5 uur werd er nog een pupje in goede gezondheid geboren, nummer 7. Dit is mijn geluksgetal, het besluit om toch een eigen gefokt teefje te houden was gauw gemaakt en zo kregen wij onze Sanne!
 

Nu met de nodige ervaring, maar nog altijd veel te leren, gaan we zelf met een eigen kennelnaam van start:

As Right As Rain.
                                                 

AS RIGHT AS RAIN betekent: Excellent Health or Condition

In uitstekende gezondheid en conditie. Daar is niet altijd een groot huis of ruime tuin voor nodig. Aandacht/ opvoeding en goede voeding zijn essentiële aandachtspunten. Op een appartement 3 hoog zonder lift is wel een punt, omdat(veel) trap lopen voor een pup/ hond niet zo goed is voor hun beenderen gestel.  Conditie doe je op als je heerlijke wandelingen maakt in je buurt of misschien verder weg heerlijk in een bos of stadspark.
 
Voeding, bij het verlaten van het nest krijgt iedere nieuwe pup eigenaar een voedingsadvies mee. Met het aantal gewenste voedingen per dag en de hoeveelheid(gewicht per voeding). Voor de overgang van de pup is het raadzaam dit te volgen, er veranderd al zoveel de eerst komende weken, laat de voeding dan een stabiel item blijven, wat de pup kent en aan gewend is. Het is bijna een vast gegeven dat de pups in hun pubertijd (7-12 mnd.?) wat moeilijkheden krijgen qua eten. Na 15 min het eten wegnemen, en de volgende eetgelegenheid weer aanbieden. Toevoegingen om het eten nog lekkerder te maken zodat ze toch eten kan, maar eenmaal daaraan gewend zijn ze al gauw “verwend”.
Puppycursussen kunnen je handvaten geven in de opvoeding van je pup. Goed voor de socialisatie en je spreekt mede pup eigenaren, overal leer je van, hoe jij het wel of niet zou doen.

Conditie opbouwen gaat in minuten bij een pup, per week een minuut! Het lijkt niet veel 10 minuten lopen per uitlaatrondje bij verlaten van het nest. Maar het is niet alleen het lopen aan een riempje of tuigje  wat een pup moet leren, ook alle indrukken van buiten spelen mee in de intensiteit van het uitlaten.
Strand wandelingen, traplopen, op en af een bank springen zijn voor een puppy in de groei sterk af te raden. Dit alles hangt samen met de ontwikkeling van het beenderen gestel van een pup. Te zware / te veel verkeerde belasting kan op latere leeftijd vervelende gezondheidsklachten geven.